Koffiecups
Home > Blog > Dweilen met de kraan dicht

Dweilen met de kraan dicht

Onlangs vlogen er 300 vrijwilligers van over de hele wereld naar het eiland Roatán bij Honduras om de bergen plastic op het tropische eiland op te ruimen. Steeds meer kuststroken krijgen zichtbaar last van de plastic soup en met opruimingsacties als deze lukt het om weer even te doen alsof er niks aan de hand is.

Plastic is inmiddels wereldwijd een groot probleem. De kranten staan er vol mee. A-merken als Coca Cola beloven minder plastic te gaan gebruiken. Betrokken burgers helpen met opruimacties om parken schoon te krijgen. En iedereen kent het bewonderenswaardige initiatief van Boyan Slat om de oceanen op te ruimen.

Maar toch, het blijft dweilen met de kraan open. De productie van plastic stijgt nog onverminderd hard door. Het gebruik van plastic is de afgelopen 50 jaar vertwintigvoudigden de verwachting is dat het gebruik in de komende twintig jaar zal verdubbelen. En alhoewel de recycling van plastic hard groeit (+80% de afgelopen 10 jaar in Europa), ligt het recyclingpercentage pas op 31% (in het grootste deel van de wereld is dit lager). Er wordt weliswaar recyclingcapaciteit bijgebouwd, maar dit gaat lang niet hard genoeg om het toegenomen aanbod te verwerken.

Hoe lossen we het plastic soup-probleem dan wel op? Dat is met een wereldomvattend en complex probleem als dit uiteraard niet eenvoudig. Maar toch, een paar suggesties:

  • Afspraken over te gebruiken verpakkingsmaterialen. Er zijn maar liefst 200 soorten plastic en dit bemoeilijkt de recycling ervan enorm, omdat je alleen gescheiden plastic (monostromen, oftewel stromen van dezelfde soort) goed kunt recyclen. Als fabrikanten hierover, al dan niet op overheidsinitiatief, afspraken zouden maken, kan het recyclingproces flink worden verbeterd en kan het plastic weer als nieuwe grondstof voor verpakkingen worden ingezet. Nu gebeurt dat nog zeer beperkt.
  • Een internationale, en interdisciplinaire aanpak. Want wat met CO2 kan (met elkaar afspraken maken om dit probleem aan te pakken), moet met plastic ook kunnen. Het verschil met CO2 is wel dat de plastic soup vooral in Azië wordt gecreëerd (86% van het plastic dat via rivieren in de plastic soup terecht komt, komt van Aziatische rivieren als de Ganges en Yangtze). Een oplossing zal dus vooral ook van die landen zelf moeten komen.
  • Ontwikkelingshulp gericht op recyclingcapaciteit. We kunnen met deze hulp bijvoorbeeld kleine, lokale installaties neerzetten (die bestaan!) die plastics kunnen omzetten in energie of brandstof. Absoluut niet de holy grail qua duurzaamheid, maar stukken beter dan het huidige alternatief; verbranding of storten. Het inzamelen van plastic kan (mits goed georganiseerd) bovendien een bron van inkomsten worden voor de lokale bevolking.
  • Voorlichting. Een paar jaar geleden op Bali schrok ik ervan dat bewoners hun plastic afval gewoon op straat gooiden. Iets verder terug in de tijd waren de materialen die ze gebruikten van natuurlijk materiaal gemaakt en was dit geen probleem. In Nederland geeft the Plastic Soup Foundation al voorlichting op scholen. Het lijkt het me een goed idee om dit soort programma’s wereldwijd te organiseren. Zou dat voor vrijwilligers niet nuttiger zijn dan naar een eiland vliegen om plastic op te ruimen?

En last-but-not least: You! Of… us eigenlijk. Want door te stemmen met onze portemonnee bepalen wij welke producten wel en niet verkocht worden en kunnen we ook zorgen voor een markt voor duurzame producten van gerecyclede grondstoffen. Een voorbeeld is de fles van Bar-le-Duc, die als een van de weinigen haar flessen van 100% gerecycled plastic maakt, maar desondanks aangeeft dat ze haar flessen slecht verkocht krijgt. Mocht je dus bronwater willen kopen (in Nederland totaal onnodig uiteraard)… Kopen die fles! 

Donderdag 22 November 2018
Auteur:
Erik Hoeksema
Terug naar overzicht
Contact

Pittsburghstraat 31
3047 BL Rotterdam
010 - 238 03 10
www.wastelab.nl

Neem contact met ons op om te zien hoe Wastelab je kan helpen.
Bel 010 - 238 03 10 of mail Erik of Michiel.

Wastelab is onderdeel van Milgro, de technologie- en outsourcingpartner voor duurzaam grondstoffenmanagement.