Koffiecups
Home > Blog > Circulaire economie: Hoe maken we impact?

Circulaire economie: Hoe maken we impact?

In het ‘circulaire’ wereldje waarin ik verkeer, kom je vaak dezelfde succesvoorbeelden tegen: Zo serveert menig bedrijf haar gasten inmiddels bitterballen gemaakt van oesterzwammen ‘gekweekt op eigen koffiedrab’. Provincies verlenen subsidie om papier te maken van bermgras. En er zijn verschillende (overigens lekkere) biertjes op de markt waarin oud brood is verwerkt. En alhoewel dit op zichzelf natuurlijk mooie zichtbare voorbeelden zijn van het nuttig gebruiken van reststromen, vraag ik me af of dit de voorbeelden zijn die een circulaire economie schaalbaar en daarmee succesvol kunnen maken. Wordt het niet tijd dat we ook andere projecten aandacht (en subsidiegeld) geven?

Volgens mij moeten we ons niet alleen afvragen of een reststroom nog nuttig te gebruiken is, maar vooral of je hiermee een schaalbaar alternatief op de markt kan brengen. Een circulair product kan alleen concurrerend zijn, als het goedkoper of beter of op een andere wijze onderscheidend is dan de niet-circulaire tegenhanger. Dat een product circulair is (zoals de bitterbal) werkt hoogstens tijdelijk in zijn voordeel.

Circulaire producten goedkoper maken dan het gangbare (met oorspronkelijke grondstoffen gemaakte) alternatief is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Alhoewel de grondstof zelf vaak gratis is (want afval), of je zelfs geld toe krijgt voor het gebruiken ervan, hebben producenten te maken met kosten voor de scheiding, inzameling en verwerking die in de business case moeten worden meegenomen. Daar komt bij dat er door de aanvankelijk kleinere schaal meer opstartkosten zijn (per volume product). Zo moet koffiedrab worden gescheiden, apart gehouden en regelmatig worden ingezameld en bewerkt om schimmel te voorkomen. Over het algemeen in niet zulke grote volumes. Het is maar de vraag of dit op de langere termijn opweegt tegen de inkoop van reguliere grondstoffen (substraat), die overigens ook vaak op basis van reststromen zijn gemaakt.

Welke circulaire ‘producten’ dan wel schaalbaar zijn? Er zijn voorbeelden te over, al staan die soms wat verder af van onze belevingswereld. En dat is dan ook precies waarom je er minder van hoort. Circulair beton, insecten die reststromen omzetten in nuttige eiwitten, het recyclebaar maken van plasticketens, etc.

Alhoewel de ‘koffiedrab-projecten’ goed zijn voor de eerste push, omdat ze veel aandacht krijgen en consumenten een goed gevoel geven over circulariteit, denk ik dat we nu de stap moeten maken naar schaalbare projecten met impact. Laten we ons dus niet teveel blindstaren op bitterballen. Goed om het daar tijdens de borrel eens over te hebben!

Donderdag 18 Oktober 2018
Auteur:
Erik Hoeksema
Terug naar overzicht
Contact

Pittsburghstraat 31
3047 BL Rotterdam
010 - 238 03 10
www.wastelab.nl

Neem contact met ons op om te zien hoe Wastelab je kan helpen.
Bel 010 - 238 03 10 of mail Erik of Michiel.

Wastelab is onderdeel van Milgro, de technologie- en outsourcingpartner voor duurzaam grondstoffenmanagement.